Новият шеф на БНБ се казва Димитър Радев 14.07 | 13:45

Сред първите му задачи ще е стрес тест на банковата ни система

От Кристиан Костурков

Кандидатът на ГЕРБ Димитър Радев е новият управител на Българската народна банка (БНБ). Той беше избран с гласовете на 130 депутати. По-голямата част от подкрепилите кандидатурата му народни представители са от ГЕРБ и коалиционните им партньори от Реформаторския блок, които събраха общо 103 и 130-те гласа "За". "Против" Димитър Радев гласуваха 16 народни представители, а други 34 се въздържаха.

Предложеният за гуверньор от Реформаторския блок Бисер Манолов получи в своя подкрепа 37 гласа от общо 173 гласували депутати. "За" номинацията на АБВ Виктор Йоцов своя глас дадоха 44 депутати, а за издигнатия от Патриотичния фронт Григорий Вазов подкрепиха 43 народни представители.

Стрес тестове за банките и цялостен анализ за състоянието на сектора у нас през 2016 г. поиска избраният вече гуверньор Димитър Радев по време на изслушването си от комисията по бюджет и финанси към Народното събрание (НС) миналата седмица.

Тогава той представи 18-месечен план, в който се предвижда още до септември тази година да бъде подготвен доклад за състоянието на банковия сектор. Заедно с това Радев предлага до края на 2015 г. работа да започне специално звено в БНБ, което да отговаря за преструктурирането на финансови институции в съответствие с изискванията на европейска директива, която предстои да бъде въведена в националното ни законодателство.

За идната година новият управител на Централната банка предлага подготвянето на вътрешна оценка на банковия надзор, както и такава, изготвена от експерти на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка.

В плана за действие на Радев се посочва, че оценката на активите и стрес тестовете за банките трябвало да станат на няколко етапа. Първият включва избирането на оценители и механизъм, по който да бъдат проведени те, като това трябва да стане до края на 2015 г. В средата на следващата година щял да бъде готов доклада за активите на баките, а след него да се направи и стрес тестове.

Също така новият гуверньор подкрепя идеята, че страната ни трябва да се присъедини към Единния банков механизъм и към еврозоната, като до тогава бъде запазен валутният борд.

Към момента Радев е съветник в Международния валутен фонд (МВФ) и от 14 г. живее във Вашингтон. Бил е заместник-министър на финансите. Предстои той да встъпи в длъжност още утре (15 юли).

Източник: Econ.bg

Водещи

Най-четени