Парламентът преизбра старото ръководство на БНБ въпреки бойкота на Реформатори и Патриоти 29.07 | 12:50

ГЕРБ, ДПС, БДЦ и АБВ решиха подуправители на Централната банка да са Димитър Костов, Калин Христов и Нина Стоянова

От Ростислава Иванова

Въпреки липсата на подкрепа от страна на Реформаторския блок и Патриотичния фронт, парламентът преизбра старите подуправители на БНБ Димитър Костов и Калин Христов и досегашната главна счетоводителка Нина Стоянова, за заместници на гуверньора на Централната банка Димитър Радев. Тримата бяха предложени от самия Радевоще на следващия ден, след като Народното събрание го избра за управител на БНБ за следващите 6 години.

На днешното си редовно заседание с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БДЦ и АБВ Народното събрание одобри новия ръководен екип на БНБ. Калин Христов ще отговаря за управление "Емисионно", Димитър Костов - за управление "Банков надзор", а досегашният главен юрист на централния трезор Нина Стоянова ще следи управление "Банково".

Припомняме, че по време на дебатите парламентарните групи на Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БСП заявиха категорично, че няма да подкрепят екипа от подуправители на БНБ, предложени от новия гуверньор Димитър Радев. И трите политически сили посочиха като мотив за решението си, че досегашното ръководство на Централната банка няма място в екипа на Радев, тъй като е отговорно за фалита на КТБ.

От общо 191 гласували депутати, номинацията на бившия финансов министър от кабинета на Жан Виденов – Димитър Костов, подкрепиха 122-ма от ГЕРБ, ДПС, БДЦ и АБВ. От Реформаторския блок, Патриотичния фронт и 65 се обявиха против, а 4-ма се въздържаха, съобщава econ. bg.

Калин Христов беше избран за подуправител на БНБ и за ръководител на управление "Емисионно" от 125 депутати от общо 192-ма гласували. Отрицателен вот дадоха 58 народни избраници, а 9 се въздържаха. Той трябва да встъпи в длъжност на 24 октомври 2015 г.

Назначаването на Нина Стоянова пък подкрепиха 126 депутати от общо 93-ма гласували. 61 бяха против, а 6 се въздържаха. Нейното назначаване влиза в сила веднага.

По време на изслушването си пред парламентарната комисия по бюджет и финанси миналата седмица Калин Христов заяви, че печатницата на централния трезор започва процес по сертификация за производство на евробанкноти.

 

Според него с печатането на банкноти евро България ще се подготви по-добре за въвеждането на еврото и ще може безпроблемно и бързо да извърши замяната, когато се стигне дотам.

Водещи

Най-четени