Петьо Цеков: Скандалите вдигат избирателната активност 19.09 | 17:44

"Нямаме достатъчно мнозинство, което да приеме всичката тази законодателна плява", отбеляза журналистът

От iNews

"Когато наближат избори, винаги започва да се чувства една свръхактивност, загриженост за обществото - популизъм, който започва да дразни даже. А сега, когато сме в условия на действащ парламент, който е в условия на предизборна кампания, нещата направо загрубяват".

Това коментира пред БНР журналистът Петьо Цеков, заместник главен редактор на електронното издание "Сега". 
"Имаме парламент, който изведнъж става свръхактивен и започва да бълва законодателна продукция, която е дълбоко популистка, въпреки че понякога почива на някаква здрава логика. Кандидати за спасители бол, законодателни инициативи бол - въпросът е в качеството на цялата тази работа и то е доста съмнително", изказа мнението си той в интервю за предаването "Преди всички".
По думите му законодателите от която и да е партия се опитват да акцентират върху проблем, който наистина съществува, опитват се да го решат, но по начин, който не е достатъчно чист. Освен това той напомни, че липсва парламентарно мнозинство за решаването на който и да е проблем. "Получава се или законодателно недоносче, или просто цялата па̀ра отива в свирката", смята журналистът. И обясни:
"Нямаме достатъчно мнозинство, което да приеме всичката тази законодателна плява, която се навърта в деловодството на парламента. За друго нещо може да е белег тази законодателна инициативност - за мерене на следизборните възможности за коалицииНякои закони и предложения се правят, за да се опипа почвата". 
Относно Закона за референдумите е ясно, че броят на избирателите, които трябва да се подпишат, за да стартира една законодателна процедура, е твърде висок в България, даде пример Петьо Цеков и добави: 
"Този проблем е от минимум 15 години. Той не може да бъде решен точно сега. Иначе е прекрасна идея. /.../ Всичко е предизборна па̀ра в свирките". 

Журналистът вижда спасение само в скандалите, които се движат в партиите. Според него скандалите вдигат избирателната активност, а не диалога с избирателите. 
Конституционната промяна е добра, смята той. По думите му проблемът на България не е, че няма законодателство, а че то не се практикува по най-правилния начин. "Правилно е да има парламент, който да е постоянно действащ орган, но не е добре този парламент да се ползва за предизборни цели". 
И все пак журналистът е на мнение, че единствената възможност за стабилно правителство поне за 1-2 години е между ПП-ДБ и ГЕРБ.

Водещи

Най-четени