Реформатори, патриоти и социалисти не искат старите подуправители на БНБ 29.07 | 11:29

Според тях старият екип на Централната банка в лицето на Калин Христов и Димитър Костов също е отговорен за фалита на КТБ

От iNews.bg

Парламентарните групи на Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БСП няма да подкрепят екипа от подуправители на БНБ, предложени от новия гуверньор Димитър Радев. Управителят на Централната банка, избран от парламента преди две седмици, реши да запази досегашните подуправители Калин Христов и Димитър Костов, а третият човек в екипа му да бъде главният счетоводител на БНБ Нина Стоянова.

По време днешното заседание на Народното събрание (НС), на което точка първа от дневния ред е избирането на нов екип на Управителния съвет на БНБ, от БСП категорично заявиха, че няма да подкрепят Централната банка, предаде econ.bg.

"БСП запазва своята позиция, че целият настоящ Управителен съвет на БНБ носи отговорност за онова, което стана с Корпоративна търговска банка (КТБ)”, заяви по време на дебата в зала депутатът от левицата Румен Гечев.

Социалистът напомни на останалите политически сили, че до скоро на тази позиция са били всички политически сили. "Това беше потвърдено от доклада на Временната комисия за казуса КТБ. Комисията беше на мнение, че УС на БНБ не е изпълнявала функциите си, така че да предотврати кризата в КТБ", мотивира се той.

Гечев припомни и изявленията на редица водещи политици от миналата година, включително и многократни изказвания на премиера Бойко Борисов, че настоящите подуправители на централния трезор е трябвало да подадат оставка заради случая с КТБ.

След това и от Патриотичния обявиха, че няма да дадат своето "да" за избора на Христов, Костов и Стоянова, предлагани за подуправители на БНБ. "Ние няма да участваме в гласуването и няма да легитимираме Управителен съвет, който се е компрометирал", заяви народният представител Емил Димитров.

"Ние нямаме нищо против тези хора, като експерти, но те са се компрометирали като екип в случая с КТБ и не можаха да действат адекватно тогава. Каква е гаранцията, че занапред ще го правят?", запита риторично депутатът от Патриотите.

Съпредседателят на Реформаторския блок Мартин Димитров пък директно призова управителят на БНБ Димитър Радев да оттегли кандидатурите на Калин Христов, Димитър Костов и Нина Стоянова. ”Ние категорично няма да подкрепим номинациите, най-вече тази на Димитър Костов”, заяви от парламентарната трибуна и представителят на Реформаторите.

Водещи

Най-четени