Стефан Янев: Ще разговаряме с всички партии в НС 14.10 | 19:45

Според него „парите, с които се купуват гласове, са тези пари, които не са стигнали до българите“

От iNews

Трябва да разговаряме с всички политически формации, които влязат в Народното събрание. Това каза в предаването "Лице в лице" лидерът на "Български възход" Стефан Янев.

"Наша кауза е България – нейното бъдеще, бъдещето на нашите деца и внуци. Това е основният акцент на нашата програма, която е ориентирана към хората на България и към тяхното бъдеще", поясни той.

Стефан Янев смята, че в "настоящата политическа криза българските граждани са принудени да гласуват според емоциите си, а не на базата на рационални предложения и идеи".

"Наблюдаваме един параграф 22 – излиза една социология, която достига до гражданите чрез медиите. Хората се дезориентират и в един момент започват да се питат: "Това наистина ли е така?". Днес четох една социология, която казва, че 11% ще гласуват с "Не подкрепям никого" и се питам на кого е необходимо това", каза още той.

Лидерът на "Български възход" обърна внимание на това, че броя на неподкрепящите никого не се изваждат от състава на Народното събрание, защото това не е предвидено в Изборния кодекс.

"Истината е, че гласувайки с "Не подкрепям никого", ние нищо не правим. Единственото, което правим е, че казваме: "Не харесваме никого от вас". Това не е решение", категоричен е той.

"След изборите си представям кабинет, които ще бъде съставен от широко политическо представителство и подкрепен от мнозинството в парламента. Кабинет, който ще е с ясна коалиционна култура, с ясно коалиционно споразумение, с ясна отговорност при взимането на решения", каза още Стефан Янев.

Според него вече всички са се нагледали на трудното взаимодействие между институциите и затова хората настояват за по-добра комуникация във властта.

Той коментира и т.нар. сглобка и последвалото разглобяване. "Оказа се, че това е власт заради самата власт. През последните години ние имаме управление от по 8-9 месеца – две служебни правителства и две, които са излъчени от парламента. Тази ротация във властта показва единствено, че политическата криза не е преминала", обясни още лидерът на "Български възход".

Според него не е важно кой какъв процент ще вземе на изборите, а какви послания ще бъдат излъчени към българите.

"Всички са виновни, няма по-малко виновни или по-малко невиновни. Мачът не върви – между институциите няма добра комуникация. Познавам всички хора във властта. Всеки един може да има добавена стойност, ако му се намери точното място", категоричен е той.

Стефан Янев коментира и войната в Украйна. Според него една война започва тогава, когато се провали дипломацията.

"Въпреки жертвите и големите разрушения в Украйна, тази войната отново ще завърши на масата на преговорите и така ще се затвори този цикъл. Едва ли Украйна ще постигне целите, които си е поставила", каза той и припомни, че има и друг конфликт – този в Близкия изток.

За него най-голямата инвестиция е тази в хората, които служат в българската армия. "Обучението на хората е най-важното", поясни той.

Водещи

Най-четени