Хората на Кунева искат да се вдигнат учителските заплати, но срок не казват 23.06 | 12:02

Образованието е приоритет, пари срещу реформи и още няколко неща каза Зеленогорски

От iNews.bg

Като участник в преговорите за съставяне на правителството си спомням добре как в точка 8.1. на управленската програма сме подписали и номинално, и като процент увеличение на средствата в образованието, докато се стигне до заложеното в Програма 2020. В момента България отделя към 3,5 % от БВП за образование, а скандинавските страни - около 6-7 % и виждаме разликата в нивата на образование. Да се стремим и да работим за финансиране на образованието е важно. Имаше спекулации, но съм убеден, че и министър-председателят, и финансовият министър, и всички ние ще направим необходимото в сектора, защото е въпрос и на национална сигурност. Ако проблемите в демографията и образованието не се решат в идните 5 до 10 години, ще имаме големи проблеми в България. Това каза пред "Bulgaria on Air” съпредседателят на Парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

През цялото време бях на учителския събор. Министър Кунева цитира Колективния трудов договор, където се казва, че ще се работи за увеличение на заплатите. Вчера имаше заседание на председателския съвет на парламента, където доц. Борислав Великов от РБ е попитал парламентарните групи има ли такава, която не иска увеличение на средствата за образование, включително работните заплати в сектора. Извинете, но учител да започва със 600 лева заплата, а със стаж да взема 700 лева заплата – това е под средното ниво у нас. В следващите 10 години в пенсионна възраст влизат 45 хиляди от педагогическите специалисти – това е половината от системата. Тогава какво правим – кой образова децата ни?, попита в студиото Зеленогорски.

Няма лоша комуникация, балансът се поддържа и от премиера, и от правителството, и от парламента при гласуването на бюджета. Ние искаме пари срещу реформи, категоричен бе Зеленогорски, за да се стигне средно европейско ниво на образованост, категоричен бе Зеленогорски.

Той подчерта, че бюджетната процедура за 2017 година предстои и отсега РБ "удря камбаната”, че образованието е ценен приоритет, както и сигурността, и отбраната. За превъоръжаване са осигурени над 300 милиона лева за 2017 година. За повишаване на заплатите в образованието трябват около 130 милиона лева, категоричен бе Зеленогорски. В рамките на преговорите за новия бюджет ще се направи всичко възможно, като ние сме наясно, че трябват пари за много сектори, както и за общините, допълни Реформаторът.

А че финансовият министър каза, че образованието ще бъде един от приоритетите в следващия бюджет, това е факт. Ние сме го подписали в управленската програма, подчерта Зеленогорски. Това правителство държи на управленската си програма и няма как да зачертае ангажиментите си, допълни още той.

Зеленогорски каза, че има принципно съгласие на Изпълнителния съвет на РБ за единна кандидатура за президент. Дали на база на решение на Съвета, или на конгрес се решава, но, по личното му мнение, няма време за конгрес, защото искаме до края на юли да издигнем кандидатура. За РБ е късно през септември да издигаме кандидат. Нормално е в коалицията да има повече дискусии, а за кандидат за президент да има непартийна кандидатура, човек с ясен граждански профил категоричен бе Зеленогорски. На въпрос за негова номинация Зеленогорски отговори, че това не е на дневен ред в този момент.

Водещи

Най-четени