Шефът на БНБ ще управлява и МВФ за България 19.08 | 12:26

Заместникът му Димитър Костов пък ще ни представлява в Световната банка

От Кристиан Костурков

Назначенията наскоро нов управител на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев ще бъде и управител за България в Международния валутен фонд (МВФ). Това реши днес на заседанието си Министерски съвет. В мотивите за назначаването му и на този пост се посочва, че той има опит в работата в организациятра и преди да поеме кормилото на Централата ни банка, Радев е бил съветник в МВФ, а по-рано и зам.-министър на финансите.

Правителството реши още подуправителят на БНБ и ръководител на управление "Банков надзор" Димитър Костов да бъде зам.-управител за страната ни в организациите от групата на Световната банка.

В това число влизат Международната банка за възстановяване и развитие, Международната финансова корпорация, Агенцията за многостранно гарантиране на инвестициите и Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове, както и в Европейската банка за възстановяване и развитие.

Костов беше член на предишния Управителен съвет на БНБ с управител Иван Искров. Тогава той отговаряше за управление "Банково". Той е бил министър на финансите и два поредни пъти зам.-министър в същото министерство. За периода 1995 – 1996 г. Димитър Костов отново е бил управител за България в Световната банка.

Източник: Econ.bg

Водещи

Най-четени