140 депутати подкрепиха с глас правителството 20.01 | 19:21

Народните представители прегласуваха вота на доверие по искане на депутат от опозицията

От Елена Коцева

140 депутата подкрепиха правителството на ГЕРБ при прегласуването на вота доверие към кабинета на Бойко Борисов в парламента.

60-ма депутати бяха против, а 14 се въздържаха. 26 депутати отсъстваха от пленарна зала. Общо гласуваха 214 народни представители.

Веднага след като председателя на парламента Цецка Цачева обяви резултатите при първото гласуване, народен представител отправи предложение за процедура по прегласуване, тъй като постави под съмнение правилното преброяване на гласовете.

Повторното гласуване също не протече гладко. След приключването му четирима депутати от опозицията, които бяха отчетени като отсъстващи, заявиха че искат да се включат във вота с аргумента, че са присъствали в залата, но не са чули имената си. Председателят Цачева удовлетвори желанието им.

Процедурата по гласуване беше безпрецедентна - депутатите гласуваха поименно и по азбучен ред, като при чуване на името си всеки народен представител ставаше от мястото си и обявяваше как ще гласува.

Няколко независими депутати (предимно от групата на РЗС) подкрепиха правителството, с което гласовете "за" се увеличиха над предварителните очаквания.

Дебатът по вота продължи повече от 8 часа.

Това бе едва третия в новата ни история вот на доверие след вотовете към правителствата на Филип Димитров и Любен Беров.

Водещи

Най-четени