Съдия от ВСС: Има законова пречка да провеждаме избор на главен прокурор 20.10 | 17:00

"КС трябва да изясни дали ВСС с изтекъл мандат може да провежда избори", заяви Олга Керелска

От iNews

Има законова пречка да провеждаме избор на главен прокурор и на председател на ВАС - тя се изразява в това, че в разпоредбата на параграф 23, алинея 2 от Закона за изменение и допълнение на Конституцията се въведе временна забрана настоящият състав на ВСС да провеждаме този избор на т.нар. трима големи в съдебната система, като в момента не стои въпросът само за избор на председател на Върховен касационен съд (ВКС). Това заяви пред БНР Олга Керелска, член на Висшия съдебен съвет (ВСС), която гласува против откриването на двете процедури - за избор на главен прокурор и на председател на Върховния административен съд (ВАС).

Според нея цитираната разпоредба не е изрично отменена с решението на Конституционния съд, който отмени в една значителна част промените в Конституцията:

"Считам, че този въпрос би следвало да се изясни, преди да се премине към откриване на такива процедури, подаване на кандидатури и провеждане на самия избор".

 

 

Тя беше категорична, че законова възможност да се спре процедурата за двата избора към настоящия момент няма.

Олга Керелска посочи, че мандатът на ВСС е изтекъл преди 2 години:

"И да бъда още по-ясна - ние навлязохме в третата си година след изтичане на редовния ни мандат. Въпросът е дали ние с този изтекъл мандат имаме правомощието да избираме главен прокурор и председател на ВАС. Тук мненията на юристите се разделят. ... Аз мисля, че този въпрос трябва да бъде изяснен от Конституционния съд".

 

 

По думите ѝ към датите за избор на главен прокурор и на председател на ВАС съставът на ВСС ще е от 20 човека, т.е. "нашият състав е силно непопълнен и би било добре да си отговорим и на този въпрос - дали няма значение това мнозинство от 17 гласа за председател на ВАС не е предвидено при състав на ВСС от 25 човека, аз мисля, че точно такава е идеята на законодателя и така е разписано в закона".

За част от важните решения на ВСС се осъществява натиск отвън, заяви Олга Керелска и припомни думи на бившите главни прокурори Иван Гешев и Сотир Цацаров, че важни решения на ВСС "се вземат на друго място" - "в две или три сгради, които не съвпадат със сградата на ВСС".

"Някои действия на ВСС действително дават основания за съмнения в тази посока", добави тя и коментира:

"Аз не съм оптимист, че съдебната система сама би могла да реши своите проблеми, защото не мисля, че проблемите тя сама си ги е създала и си ги самовъзпроизвежда. Това са неща, които идват отвън. Опасна е невидимата намеса, която руши системата и създава проблемите в нея. Порочната намеса в работата на съдебната власт е скритата намеса. Не е опасно министърът на правосъдието да направи предложение за главен прокурор и председател на ВАС, защото така е по закон и не мисля, че изобщо това е намеса в независимостта на съдебна власт. Опасни са скритите влияния, подмолни течения и въздействия, които се упражняват и върху органите на управление на съдебната власт, и върху конкретни съдии при решаването на едно дело".

Според нея с политическа воля може да се преустанови намесата в дейността на ВСС и на всички органи на съдебна власт.

 

Водещи