Фондация предлага безплатен домашен тест за ХИВ 06.10 | 12:18

В България над 2 800 души са носители на вируса

От Ани Романова

В България над 2 800 души са носители на вируса СПИН, като установените за 2018 г. нови случаи са 161. Това сочи официалната статистика за България, но по данни на неправителствени организации носителите на вируса, без да подозират за това, са много повече.

Проблемът е, че ХИВ-позитивните най-често са мъже с хомосексуална ориентация, които се притесняват да се изследват. Точно заради тази група хора фондация "Single step” започна кампания за превенция и лечение. От фондацията предоставят възможност на всеки желаещ да се тества да поръча онлайн, напълно анонимно и безплатно тест за домашно ползване. В момента той не може да бъде закупен от аптеките. 

От "Single step" се притесняват, че въпреки съществуващата медикаментозна терапия много от сексуално активните мъже отказват да си направят тестове за ХИВ. Такива кампании се провеждат в няколко европейски държави - Франция, Испания, Италия, Англия, Португалия, Белгия. Кампанията в България стартира преди седмица и поръчаните тестове вече са повече от 400.

"Данните показват ,че след въвеждане на опции за домашно тестуване, до 100% се увеличава броя на тествалите се, които никога преди това не са правили такъв тест", каза Станимир Хасърджиев.

Тестът е на принципа на тестовете за бременност и, ако резултатът е положителен, от фондацията успокояват, че не е задължително тествания да е носител на вируса. Трябват допълнителни изследвания. 

Водещи

Най-четени