Внимавайте, като колите прасе, дали месото е читаво 17.12 | 15:27

Хубаво е да се изследва за трихинела, която е опасна за човешкото здраве

От Кремена Бедерева

Внимавайте и изследвайте месото от домашни и диви прасета. Това апелират от Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград.

Поводът са настъпващите коледни и празници, когато се увеличава клането на домашни прасета, както и отстрелването на диви свине след откриването на ловния сезон.

Областната дирекция по безопасност на храните отново обръща внимание на стопаните и ловците да не пренебрегват задължителното изследване на проби от дивите и домашни свине за трихинела.

В съобщение по този повод се посочва, че дирекцията извършва лабораторни изследвания на проби от домашните и дивите прасета по метод, гарантиращ откриването на трихинелите, а при установяване на положителен резултат, пробата се дава за потвърждение от референтната лаборатория в София.

От ведомството напомнят, че болестта е опасна за човешкото здраве и превантивното изследване на месото ще гарантира неговата безопасна консумация. Областната дирекция по безопасност на храните контролира единствено добива на трупното месо в кланицата, а лична отговорност на всеки е да осигури безопасността на домашно приготвената храна, се казва още в съобщението.

Водещи

Най-четени