Над 60% е ръстът на делата по несъстоятелност във Варна 06.04 | 15:03

Според съдиите основната причина за сериозното увеличение е икономическата криза

От Кремена Бедерева

През миналата година делата по несъстоятелност във Варненския окръжен съд бележат 62% ръст в сравнение с предходната година. Това съобщи днес при представянето на отчета за работата на съда председателят му Ванухи Аракелян.

За отчетния период в съда са постъпили 73 такива дела, като пред предишните две години те са били съответно 45 и 26. Според съдиите основната причина за сериозното увеличение на делата по несъстоятелност е икономическата криза. Очакванията са през тази година броят на тези дела да продължи да расте, тъй като през първото тримесечие отново има ръст при тях.

От съда отчетоха, пише още БТА, че през 2010 година са образувани 23 граждански дела по закона "Кушлев", като са образувани 8 искови производства. През отчетния период са дадени 654 разрешения за използване на специални разузнавателни средства. Според съдиите обаче ефективността им е спаднала, заради големия брой обекти, подложени на специално наблюдение.

Председателят на съда коментира още, че в него работят с 11 съдии по-малко от щата му. Това води до натоварване на съдиите, което означава, че един съдия през 2010 година е свършил средно 136 дела. Тя допълни, че работата на съда през отчетния период е била подложена на риск, заради намаление с 35 процента на бюджетните средства за съда.

Водещи

Най-четени