Нараства броят на ухапаните от кърлежи във Варна 05.06 | 13:57

Само през последната седмица са регистрирани 83 случая на ухапани лица за Варненска област

От Кремена Бедерева

Нараства броят на ухапаните от кърлежи във Варна, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

От там посочиха, че само през последната седмица са регистрирани 83 случая на ухапани лица за Варненска област. От тях 53 са от Варна и 30 от региона. От кърлежовопреносими инфекции са заболели трима. Касае се за едно заболяло лице с диагноза Лаймска болест и две лица заболели от Марсилска треска.

Оказва се, че много често ухапани от кърлежи са деца или възрастни хора. Децата често биват ухапвани от кърлежите, докато си играят на открито и в неокосени тревни площи, а родители коментираха, че дори и в детските градини децата не са защитени на 100%.

Възрастните хора също чести биват ухапвани при извършване на дворна работа. Здравните специалисти обясниха, че обикновено ухапването от кърлеж е безболезнено и поради тази причина често остава незабелязано, което е много опасно. Лекарите коментират, че лаймската болест е една от най-разпространените предавани с кърлежи инфекции в България.

Марсилската треска е другото най-разпространено заболяване, предавано чрез кърлежи. При тази болест заразяването става предимно чрез ухапване от кучешки кърлеж. Марсилската треска е разпространена предимно в Южна България и по Черноморието.

При своевременно и адекватно антибиотично лечение ухапаният от кърлеж се възстановява бързо. Освен тези две болести предавани чрез кърлежи, здравните специалисти посочват и още едно заболяване – Ку-треската. За нея, като основен причинител се приемат са селскостопанските животни - главно крави, кози, овце.

При тях инфекцията обикновено протича без клинична проява. При този вид заболяване скритият период е от 3 до 30 дни. Болестта започва остро с висока температура, втрисане, отпадналост, силно главоболие и мускулни болки. При голяма част от заболелите се развива пневмония.

В някои случаи след години заболяването може да хронифицира като засегне и сърцето. При своевременно и правилно антибиотично лечение настъпва оздравяване. Здравните специалисти съветват хората, които имат съмнение, че са ухапани от кърлеж да посетят лекар, за да избегнат усложнения.

Водещи

Най-четени