Спешна помощ ще преминава през Дунава 11.02 | 15:19

Спешни екипи при нужда ще помагат и в Русе, и в Гюргево

От Елена Коцева

Екипи на Спешна медицинска помощ от Русе и Гюргево ще обслужват пациенти от двете страни на Дунав. Това е част от плана на трансгранично сътрудничество между област Русе и област Гюргево.

Протокол за това подписаха областните управители в двата града Пламен Стоилов их Роберт Кристой, съобщават от русенската областна управа.

Освен сферата на здравеопазването, към вече подписания протокол за трансгранично сътрудничество ще бъдат добавени и общи действия при извънредни ситуации и университетско образование.

Предстои здравноосигурителните каси в Русе и Гюргево да договорят начина на заплащане на спешните медицински услуги, които ще получават жителите в двата региона.

Участниците в срещата се договориха още дабъдат създадени две съвместни работни групи - в областта на медицината и на извънредни ситуации. Те ще заседават ежемесечно, за да подготовят законовата рамка на споразумението.

Някои от въпросите, които медицинската група ще обсъди, са свързани с изготвянето на списък на услугите, които да се предоставят от екипите на Спешна помощ от двата града, както и премахване на "такса мост" при транзитното преминаване на линейки.

При извънредните ситуации ще бъдат определени видовете бедствия, при които ще се действа общо, както и максималният брой евакуирани жители, които ще се приемат от засегнатите райони.

В новия си вид, протоколът ще бъде подписан в края на март и ще бъде представенза одобрениена Министерствата на външните работина двете страни.

При откриването на срещата от румънска страна беше изразена надежда, че много скоро жителите на двата региона ще се възползват от най-добрите услуги по отношение на спешната медицинска помощ.

Водещи

Най-четени