Рекордни разлики между нивата на безработицата в ЕС 21.07 | 15:50

В Австрия без работа са 4,1% от трудоспособното население, а в Испания - 24,6%

От iNews.bg

Кризата сви нивата на заетостта и много хора останаха без препитание. Европа не прави изключение – почти 25 млн. граждани на ЕС са безработни. Това е едно от най-високите нива за общността през последните десетилетия.

Още един рекорд обаче беше подобрен през последния месец – рекордна е разликата между нивата на безработицата в ЕС. Тенденцията пък е, че ситуацията ще се влошава през следващите месеци.

Най-нисък е процентът на трудоспособното население без работа в Австрия – едва 4,1%. На фона на това плашещо изглежда ниво на безработица от 24,6% в Испания.

Най-лошото обаче е, че без работа са младите хора.

Данните от статистиките показват, че през май и в Гърция, и в Испания над 52% от хората на възраст до 25 години нямат работа, а в Германия, Австрия и Холандия този процент е под 10 на сто.

Очакванията са в ЕС да се повишава заетостта в сектори като промишленост и това е един добър сигнал. В същото време обаче продължава сривът в сектора на услугите и на строителството.

Проучване на ЕК пък показва, че хората в 21 държави от ЕС очакват влошаване на ситуацията на трудовия пазар през следващите месеци и особено валидно е това за Гърция, Италия, Португалия, Кипър, а вече и в Холандия, която доскоро беше страната с най-ниската безработица в ЕС.

Оптимизъм по отношение на развитието на трудовия пазар обаче има в Германия, Естония и Латвия.

Най-четени