Австрия вече не пуска българи и румънци да се прибират, връща ги в Германия 21.03 | 15:00

Много държави по света затегнаха още повече контрола заради коронавируса

От iNews.bg

В 05:00 ч. в събота сутрин Австрия затвори сухопътната си граница за българи и румънци, връщащи се обратно в Германия, предаде Нова телевизия.

Посолството ни във Виена обяви след проверка, че от унгарска страна няма промяна в пропускателния режим. Товарни автомобили се пропускат постоянно, а леки автомобили – между 21.00 и 05.00 ч. сутринта, но това става бавно. Дипломатическите ни служители са готови да окажат съдействие на изпаднали в затруднение български граждани, обясняват от външно министерство. А докато броят на починалите в световен мащаб продължава да расте стремглаво, много държави налагат още по-строги ограничения.

Испания предупреди гражданите си, че армейски патрули могат да ги арестуват, ако са навън без основателна причина. Със заповед на правителството, хотелите в страната трябва да бъдат затворени до 7 дни, след като смъртните случаи се увеличиха рязко.

"Не се страхувам, но мисля, че колкото по-скоро направим необходимото, толкова по-добре. Всичко трябва да бъде спряно и ако го направим, ще се възстановим бързо. Така, че спестете си разсъжденията", каза инженерът Давид Гомез.

Германската провинция Бавария стана първата в страната, в която беше наложена тотална блокада.

"Започваме да показваме тенденция и ако не сме внимателни, ще стигнем Италия и Франция. Кривата на заболелите в Германия вече рязко тръгна нагоре", каза премиерът на Бавария Маркус Зедер.

Във Франция удвоиха полицейските патрули по гарите, за да предотвратят ваканционни пътувания за уикенда. Лекар в Париж, който се грижи за пациенти с COVID-19, разказа за стреса и умората, които той и колегите му вече изпитват в момент, когато президентът Макрон заяви, че страната е едва в началото на епидемията.

"Лекарите са много стресирани, много уморени, защото е ново. Имаме шестима колеги, които никога не са се сблъсквали с такава ситуация. Дори и за нас, лекарите, информацията се променя често. Виждаме данни за болни в други болници, опитваме се да общуваме помежду си, да поддържаме контакт, да обменяме информация по няколко пъти на ден. Но има голямо безпокойство и хората вече се чувстват отпаднали", разказа Жером Пино, пулмолог в болница "Жоржи Помпиду".

Редица американски щати вече наредиха пълна блокада. Един от всеки петима американци трябва да си стои вкъщи, сочи статистиката. Кънектикът и Ню Джърси се присъединиха към Илинойс и Калифорния, които забраниха на жителите си да излизат. В щата Ню Йорк затвориха всички магазини освен аптеките и супермаркетите.

 "Знам, че ще извадя хората от работа с това, което направих. Искам да съм сигурен, че няма да ги извадя от домовете им.

В Съединените щати вирусът отне живота на 230 души, а заразените са 18 500.

Водещи

Най-четени