Албания обеща на Запада да спре емигрантите си 21.07 | 16:02

Френският външен министър отива в Тирана, за да помага за плана

От iNews.bg

Албанските власти са запознали в четвъртък френското правителство със съдържанието на план с мерки за значително съкращаване на емиграционния поток към Франция. По информация на АФП това е съобщено от френски официални лица след преговорите в Париж с участието на албанския министър на външните работи Дитмир Бушати. Външното министерство в Париж не разкрива официално съдържанието на плана, но АФП има информация за около 20 точки, сред които поставяне на пречки пред излизането от балканската страна на непълнолетни, непридружени от възрастни и засилване на борбата с нелегалните мрежи за прехвърляне на хора, предаде БГНЕС.

Основният поток от албански емигранти се насочва предимно към Франция. През 2016 година Албания оглавява списъка на страните с най-много подадени от нейни граждани молби за предоставяне на убежище във Франция. В сравнение с предишната 2015 година, през 2016 откритите производства по тези заявки са били два пъти повече - 7432. През 2013 година Албания е в списъка на ЕС с "надеждните страни", което означава, че почти всички заявления за убежище се признават за необосновани.

На парижката си пресконференция в четвъртък Бушати потвърди, че страната му "има намерение да приключи с подобна ситуация в сферата на миграцията". Френският външен министър ще пристигне след 3 месеца в Албания, за да обсъди с местните власти доколко успешно се реализира приетият план за съкращаване на миграцията.

Водещи

Най-четени