Албанците категорично против гейовете 25.03 | 20:30

Албания е страната с най-силно изразена хомофобия в Европа

От Елена Кирилова

Европейската страна, в която хомофобията е най-силно изразена и мнозинството от жителите не одобряват стила на живот на хомосексуалните, е Албания. Това сочат данните от проучване на фондация Отворено общество, цитирано от БТА.

53 на сто от албанците твърдят, че "гейовете и лесбийките не трябва да имат свободата да живеят както те искат”, гласи проучването, направено в 30 европейски страни.

То разкрива, че най-толерантните към хомосексуализма в Европа са Швеция и Холандия. Едва 3% от тяхното население смята, че хомосексуалните не бива да показват открито своите наклонности.

В проучването не са включени Хърватия и страните от Западните Балкани, в които се смята, че хомофобията е още по-силна, отколкото в Албания.

Голяма част от албанците посочват, че категорично не одобряват съжителството без брак. 95% пък твърдят, че не са съжителствали с партньор, преди да сключат брак с него.

В България и Хърватия, съответно 10-15 на сто от анкетираните отбелязват, че са живели с партньор, преди да се врекат във вярност.

 

Водещи

Най-четени