Американски учен: След изборите през 2020 г. можем да сме на ръба на гражданска война 31.10 | 17:32

В обществото от години има непреодолими противоречия, казва Нийл Фъргюсън от „Харвард“

От iNews.bg

Изборите през 2020 г. биха могли да доведат Съединените щати до ръба на гражданска война, според историка от "Харвард" Нийл Фъргюсън в публикация за "Бостън Глоуб". Според него през последните години в американското общество има непреодолими вътрешни противоречия и "конфликт в културата". Експертът смята, че в интернет в САЩ понастоящем се води своеобразна "гражданска война", предаде БГНЕС.

Прогнозата на професора от "Харвардския университет" става още по-сериозна, когато пише за конкретни срокове - той предвижда гражданската война да започне след изборите през 2020 г. Фъргюсън посочва, че САЩ вече от доста време са във вътрешен разкол, а американското общество е инфектирано от "конфликт в културата". "В интернет се води своеобразна гражданска война, която се засилва с предстоящите избори в Конгреса", твърди експертът. Случаите с пощенските пратки с бомби до бившия президент Барак Обама и бившата кандидатка за президент Хилари Клинтън - големи критици на президента Доналд Тръмп - е знак, че САЩ са на ръба на гражданска война, смята той. Ситуацията стана още по-сложна с въоръженото нападение в синагога в Питсбърг миналата седмица, когато последовател на нацизма нахълта в пълна синагога, скандирайки антисемитски лозунги и откри огън по присъстващите вярващи. В резултат на нападението бяха убити 11 души и 6 бяха ранени.

Линиите на конфликт в американското общество излязоха на преден план след поемането от Тръмп на президентската функция и критиките как върши работата си. Населението от афроамерикански произход е особено афектирано от появата на Тръмп. Друг важен случай, който подстрека разкола в американското общество, бяха неприятните събития в Шарлотсвил през август 2017. Тогава радикални десни групировки се събраха на шествие за защита на паметника на Робърт Едуард Лий, известен генерал от армията на Юга. Между тях имаше и представители на нацисткото движение "Превъзходство на бялата раса". Събитието доведе до сблъсък с крайно леви противници, при който загина един човек, след като последовател на нацистите се вряза с автомобил в тълпата.

В изявление непосредствено след неприятните събития, Тръмп осъди опонентите на радикалната десница, като каза, че те са нападнали другата група. Той посочи, че радикалната десница и крайно левите са участвали в сблъсъка. Повечето експерти и анализатори твърдят, че сблъсъците в Шарлотсвил демонстрират силната поляризация в американското общество. Тръмп вече обяви, че ще се кандидатира отново на президентските избори през 2020 г. отстрана на републиканците. Демократите все още нямат конкретни имена за президентската надпревара. Има съобщения, че Хилъри Клинтън обмисля възможността за повторна кандидатура за президент на САЩ.

Водещи

Най-четени