Американците искат ново разследване на 11 септември (ВИДЕО) 11.09 | 14:07

Организация се съмнява в официалната версия

От Антония Михайлова

Поредната инициатива, допускаща "теория за вътрешен заговор" в разрушаването на кулите на Световния търговски център на 11 септември 2001 година, отбеляза 12-ата годишнина от трагедията.

Проектът "Преосмисляне 9/11" (rethink 911) изисква ново разследване на разрушаването на Седмата кула от Световния търговски център.

Организацията "Инженери и архитекти за истината" (около 2000 специалисти) поставя под съмнение официалната версия за разрушаването на трите кули – Първата и Втората, атакувани от пленените от терористи самолети, и особено на Седмата кула, която пада около пет часа след първите две.

На Таймс Скуеър вече има реклама на петиция с изискване за ново разследване. Досега тя е подписана от над 7000 души.

В деня на възпоменанието за загиналите активистите възнамеряват да подадат петицията до кмета и законодателното събрание на Ню Йорк. Вечерта движението ще събере привържениците на акцията на протест на Таймс Скуеър, съобщава РИА Новости.

Инициаторите на новото разследване твърдят, че Седмата кула – 47-етажна сграда с железобетонни конструкции – не е могла да рухне толкова лесно. Експерти ентусиасти, открили на "Кота нула" елементи от взривно устройство, смятат, че разрушаването на небостъргача е резултат на контролиран взрив.

"Разрушаването на Седмата кула изглежда като резултат на контролиран взрив. Тази технология изисква подготовка в продължение на седмица и може да бъде реализирана само по предварително планиран сценарий", твърди публикувано в YouTube видео на движението.

Това не е първият опит да се представи алтернативна гледна точка на събитията от 9/11. Продължилото три години разследване на Националния институт за стандарти и технологии на САЩ е стигнало до извода, че разрушаването на сградата е било предизвикано от неконтролирани пожари, разразили се след падането на намиращия се до Северната кула център.

Пожарите в сградата продължили седем часа. Тръбопроводите във вътрешната противопожарна система били прерязани в резултат на разрушаването на Северната кула. Никакви признаци от взривни вещества в отломките на сградата не били открити. А присъствието в праха на "термични вещества" било всъщност компонент от съставка за оцветяване на стените.

Разрушаването на Седмата кула изглежда странно вероятно защото в момента на разрушаването в нея не е имало хора. Допитване, проведено в навечерието на 12-ата годишнина от терористичния акт от социологическата компания YouGov, показало, че 46% от американците изобщо не знаят, че на 11 септември 2001 година освен двете кули близнаци е бил разрушен и трети небостъргач.

Всеки десети, по данни на пула, не вярва в публикуваното официално разследване, а 38% се съмняват, че правителството е казало цялата истина за събитията от 9/11.

Днес САЩ почита жертвите от трагедията, когато терористи камикадзета с два пленени самолета атакуват кулите на Световния търговски център в Ню Йорк и сградата на Пентагона във Вашингтон. Друг самолет, на който пътниците и екипажът влизат в схватка с терористите, пада в Пенсилвания.

Трагедията отнема живота на почти 3000 души и става превратен момент във вътрешната и външната политика на САЩ.

Фоторепортер напуска агенция АР след снимките

Кадрите от първите минути на трагедията на 11 септември донасят на фоторепортерката на АР Гулнара Самойлова слава, награди и титли. Но трагедията, видяна със собствени очи, преобръща съдбата на Гулнара – тя се отказва от договора си с агенцията, който бил нейна мечта, разваля годежа си и напуска Ню Йорк.

"Стоейки на кръстовището, се обърнах от странен шум, хванах камерата и вече през обектива видях, че първата ударена кула се е наклонила и започва да пада. Започнаха да крещят: "Бягайте!" Ние побегнахме. Спънах се и паднах на тротоара. Струваше ми се, че земята се тресе под краката ми и потъва. Огледах се – върху мен връхлиташе огромна сива стена от отломки и циментов прах", цитира РИА Новости Самойлова.

Гулнара се хвърля на земята зад паркиран наблизо автомобил. "Прахът беше много остър. Настъпи тъмнина. Започнах да се задушавам, мислейки си, че съм погребана жива. Свести ме непознат глас: "Добре ли си?" Тогава разбрах, че съм оцеляла", спомня си жената. Тогава тя отново грабва камерата, зарежда лентата, сменя обектива и продължава да снима.

Заснетите от Гулнара кадри стават безценна фотохроника на трагедията. Застиналата в кадър колона хора в циментовия прах е един от фотосимволите на 9/11.

"Те вървяха мълчаливо към Бродуей. Никой не крещеше. Всички бяха в шок...", спомня си фоторепортерката. В града, където навсякъде били поставени снимки на безследно изчезнали, по снимките й търсели и намирали роднини и близки.

Но не всичко е запечатал обективът на отчаяния репортер. Тя не снимала мъртвите и тези, които пред очите й скачали от обхванатите от пламъците небостъргачи. "Ръката ми не се повдигаше", обяснява тя.

Самойлова все пак се връща в Ню Йорк. Сега тя снима сватби и има процъфтяващо студио в Долен Манхатън. Гулнара нарича себе си "сватбен репортер" и не кара младите да позират, а хваща неуловимата искреност на момента.

Водещи

Най-четени