Америка придумва Китай да се включи в ембаргото срещу Русия 22.08 | 09:52

Поднебесната империя може да се окаже най-печеливша от войната на санкциите

От Антония Михайлова

Съединените щати се надяват да убедят различни страни да се включат към санкциите срещу Русия, въведени от Запада заради украинската криза.

Консултации по този повод се водят с Китай, Южна Корея и Сингапур, заявил в интервю за литовското издание Alfa Даниел Фрийд, който отговаря за санкционната политика в Държавния департамент на САЩ.

Макар Фрийд да не уточнил как са реагирали на предложението в Пекин, Сеул и Сингапур, очевидно е, че най-големият играч във войната на санкциите може да стане Китай, който упорито и системно нараства своята икономическа мощ.

По-рано пресата съобщи, че именно Китай може да извлече най-голяма полза от проблемите между Запада и Русия. Засега Поднебесната империя поддържа Русия, но не е изключено, че в случай на обещание за определени ползи от противоположна страна може и да промени своята позиция.

САЩ могат да подпомогнат стремежите на Китай да стане водеща влиятелна държава. Възможно е това събитие да се ускори и от амбициите на Русия и нейното нежелание да остане само суровинна база за Китай. Макар Съединените щати в пълна степен да осъзнават опасността от доминирането на Китай в условията на международните кризи, Вашингтон може да клекне пред компромисите в общуването с Пекин, за да може санкциите срещу Русия да дадат замислените плодове.

Не само САЩ, но и Евросъюзът се опитва да оказва влияние на другите страни, които, ако не подкрепят санкциите, то поне да не пречат на тяхното действие. Пресата съобщи за намерението на Брюксел да проведе преговори за санкции срещу Русия с такива страни от Латинска Америка като Бразилия и Чили. В плановете на ЕС е да убедят властите на тези страни да се откажат от участие в замяна на селскостопанския импорт, забранен за Русия. Но засега страните от Латинска Америка не възнамеряват да се отказват от внушителните ползи, които им вещаят "продуктовите санкции" срещу РФ.

Отговаряйки на въпроса, какви още страни освен САЩ и техните близки съюзници са готови да участват в санкциите, Фрийд назовал Норвегия и Швейцария. Според него тези страни, без да са членки на Евросъюза, "принципно подкрепят санкциите на ЕС" и "правят това и в дадения случай". Той подчертал, че консултациите с Южна Корея, Сингапур и Китай ще продължат.

Както пояснил чиновникът, санкциите дават най-добър резултат, когато ги приемат консолидирано и те са многостранни, включително когато са ги одобрили в Съвета за сигурност на ООН. Фрийд напомнил, че процесът по въвеждането на санкциите срещу Иран е продължил няколко години, но в резултат режимът от ограничителни мерки показал своята ефективност.

Чиновникът отбелязал, че санкциите се подкрепят и от Норвегия, макар да не е член на Евросъюза. Норвегия се присъединила към ембаргото, след като попаднала в "продуктовите санкции".

Швейцария също не е член на ЕС, но подкрепя санкциите. Всъщност страната се опитва да спазва обичайния си неутралитет – да не затяга санкциите срещу Русия, да спазва забраната за експорт на военна техника за Русия и Украйна, както и да следи западните санкции да заобикалят нейната територия.

Водещи

Най-четени