Анкара: Близостта ни с Русия не ни пречи да искаме в ЕС 25.04 | 16:10

Държави, много по-късно поискали присъединяване, вече отдавна са членки, казва Йълдъръм

От iNews.bg

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че Анкара няма намерение да преразгледа политиката си по отношение на ЕС, а развитието на връзките с Русия не представлява алтернатива на стремежа към Европа, съобщава Анадолската агенция, предаде БГНЕС. Йълдъръм е в Мадрид за участие в дискусия, организирана от Nueva Economia Forum.

"Турция е член на НАТО и над 60 години е кандидат за членство в ЕС. Държави, които много по-късно поискаха присъединяване, вече отдавна са част от Евросъюза. В същото време Турция се сблъсква с идеологически проблеми", посочи той в словото си. Премиерът изрази съжаление заради факта, че някои европейски страни си затварят очите пред действията на членове на престъпните организации, в това число терористите от ПКК и от ФЕТО на Фетхуллах Гюлен. Според него ЕС постъпва неблагоразумно, като разваля отношенията си с такъв голям съюзник като Турция и това е от значение за бъдещето на самия съюз. Не трябва да се забравя, че действията на радикалните организации заплашват и бъдещето на Европа, предупреди Йълдъръм.

Той коментира и ситуацията в Сирия, като подчерта, че не Турция е причина за конфликта там, но именно тя плаща високата цена за него. Премиерът отбеляза, че Средиземно море трябва да стане символ на мира и разцвета, а не да бъде място за гибелта на стотици хора, в това число и деца. Голяма роля за това трябва да изиграят Турция и Испания, каза той пред участниците във форума. На съвместната пресконференция с испанския премиер Мариано Рахой.

Йълдъръм подложи на критика призива на ПАСЕ от вчера за отмяна на предсрочните избори в Турция. "Би било най-добре в Съвета на Европа да се занимават със собствените си преки функции. Въпросът за провеждането на изборите е право на Турция и вместо призиви за отмяна на вота, ПАСЕ трябва да предотвратява участието на терористи в своите мероприятия", посочи турският премиер. Той каза това по повод участието със слово пред ПАСЕ на Салих Муслим, бившия съпредседател на сирийската кюрдска партия Демократичен съюз. Изказването в ПАСЕ на терориста Салих Муслим, ръцете на когото са окървавени от смъртта на стотици и хиляди невинни хора, няма да допринесе за мира и борбата с тероризма, нито в защитата на европейските ценности, подчерта Йълдъръм. Той отбеляза, че Брюксел следва да преразгледа приоритетите си за развитието на ЕС, за да отстрани натрупалите се проблеми в отношенията с Турция и изрази надежда за промяна във визията на Европа за Анкара.

Водещи

Най-четени