Анкара вдигна мерника и на опозицията, нейни лидери и депутати в ареста 04.11 | 08:27

Полицията задържа шефовете на кюрдската Демократична партия на народите и над 10 високопоставени нейни представители

От iNews.bg

Чистката в Турция продължава в пълна сила. Късно снощи и през нощта са били арестувани опозиционни лидери и депутати. Първи зад решетките попадна съпредседателят на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) и член на Меджлиса Селахатин Демирташ. Според официалната версия причината за задържането му е подозрение в тероризъм.

Малко по-късно в ареста попада и другият съпредседател на партията Фиген Юксекдаг. Първият е бил задържан в Диарбекир, а вторият – в Анкара. Паралелно с това полицията е арестувала и още 9 депутати от ДПН, според информация на Reuters. В същото време източник на "РИА Новости" твърди, че задържаните опозиционери са общо 16. Сред тях е и заместник-председателят на турския парламент Первин Булдан. Освен в Анкара и Диарбекир, задържани е имало и в Мерсин.

Арестите идват след поредните акции от последните няколко дни. През това време под ударите на властта попаднаха поредните служители на органите на реда – жандармерията, държавни служители, журналисти от опозиционния вестник "Джумхуриет". Паралелно с това напрежението между властта и опозицията постепенно нарастваше, особено след неуспешния опит за преврат.

През декември 2015 г. прокуратурата в Анкара започна разследване срещу Селахатин Демирташ по подозрение в престъпления срещу конституционния ред. Причината за разследването са изявленията на депутата за независимост на кюрдските райони в Турция. Подобни изявления съдът може да приеме като опит за нарушаване на конституционния ред и престъпление срещу действащия конституционен режим .Турската прокуратура поиска да осъди Демирташ на 5 години затвор за разпространение на терористична пропаганда, припомня БГНЕС.

В средата на април Демирташ заяви в интервю за вестник The New York Times, че президентът Реджеп Ердоган задушава свободата на словото в страната и по този начин дестабилизира ситуацията в страната и в Близкия изток като цяло. Депутатът разкритикува президента за това, че е прекъснал мирния процес с Кюрдската работническа партия (обявена за терористична организация в Турция). Преди това Ердоган подписа закон, позволяващ да се отнема парламентарния имунитет на депутати, след което бяха повдигнати обвинения срещу редица членове на ДНП.

 

Според информация на BBC малко след задържанията турските власти са блокирали и редица от възможностите за комуникация по интернет. Хората не могат да осъществят контакт чрез социалните мрежи Facebook и Twitter. Спрян е и YouTube. Блокирано е било и приложението за мобилна комуникация WhatsApp. Засега не е ясна причината.

Водещи

Най-четени