Анкара иска американски пехотинци в Сирия 19.02 | 15:28

Заедно със САЩ и „Сирийската свободна армия“ можем да освободим Рака, казва Чавушоглу

От iNews.bg

Турция е поискала американски сухопътни войски да бъдат разположени в Сирия. Това призна по време на конференцията по сигурността в Мюнхен първият дипломат на Анкара Мевлют Чавушоглу. Той уточни, че предложението е било отправено директно към шефът на Въоръжените сили на САЩ. Преди два дни началникът на Генщаба на американските войски генерал Джоузеф Дънфорд е бил на посещение в Турция. Именно тогава му е било предложено на сирийска територия да бъдат разположен контингент от сециалните части на САЩ. Идеята е те да подкрепят действията на умерената опозиция, обясни Чавушоглу.

Турският външен министър очаква подобни действия да доведат до положителен резултат. И даде пример с взаимодействието между турската армия и бойците на "Сирийската свободна армия", които действат заедно в рамките на започналата миналия август операция "Щитът на Ефрат", предаде ТАСС.

Чавушоглу отбелязва още, че турските войски и съюзниците им в Сирия скоро ще превземат град Ел Баб. А след това вече ще бъде открит и пътят към Рака. "Атаката на Рака може да бъде осъществена заедно с нашите същзници от коалицията, със САЩ. Ние вече отворихме за тях нашата авиобаза "Инджирлик", каза Чавушоглу.

Паралелно с това обаче той отбеляза, че Турция и Русия може и да имат различия в част от гледните точки по отношение на Сирия, включително спрямо Башар Асад, но работят с Москва и вече постигат успехи. И посочи като пример въвеждането на примирие в голяма част от сирийската територия, което е постигнато съвместно с Русия. Чавушоглу отбеляза, че към момента най-важното е да се осигури пълно прекратяване на огъня в Сирия, за което е необходимо още съдействието на Москва, Техеран и други. Паралелно с това той отбеляза успехите на мирните преговори в Астана, но и че сега е важно те да продължат във формата в Женева.

Водещи

Най-четени