Антониу Гутериш вече окончателно поема ООН 13.10 | 17:58

Бившият португалски премиер обаче ще встъпи в длъжност на 1 януари догодина

От iNews.bg

Антониу Гутериш окончателно е избран за новия генерален секретар на ООН. Соченият за основен претендент за поста през последните няколко месеца, около чиято кандидатура се обединиха и членовете на Съвета за сигурност на ООН през миналата седмица днес бе официално одобрен. Така реално Гутериш вече е назначен за генерален секретар на Организацията.

До встъпването му в длъжност обаче има още повече от 2 месеца, тъй като мандатът на настоящия шеф на ООН Бан Ки Мун изтича на Нова година. А Гутериш ще поеме поста от него традиционно от 1 януари 2017 г. Той ще остане на него до 31 декември 2021 г.

За избирането на назначаването на португалеца Генералната асамблея на ООН прие съответната резолюция. Това стана без номинацията на Гутериш да бъде гласувана, предаде ТАСС. Така той става деветият генерален секретар на ООН. Приемането на резолюцията стана в присъствието на Бан Ки Мун, който пое поста през 2007 г., както и в присъства на председателя на 71-вата сесия на Генерална асамблея на ООН Питър Томпсън и председателят на Съвета за сигурност на ООН Виталий Чуркин.

Водещи

Най-четени