Арести при акция срещу ИД в Австралия 02.07 | 11:13

Трима души са задържани, планирали атентат

От iNews.bg

При мащабна антитерористична полицейска акция в Сидни са били арестувани трима души.

Операцията е започнала по-рано днес, съобщиха австралийските медии, предават БГНЕС и БНТ. Очаква се срещу тримата заподозрени да бъдат повдигнати обвинения в планиране на терористична атака и връзки с терористичната група "Ислямска държава".

"Съвместният екип за борба с тероризма може да потвърди, че провежда оперативни дейности в Сидни. В резултат на тази дейност няма непосредствена заплаха за безопасността на общността", заяви говорител на полицията.

Полицията засега отказва да даде подробности за самоличността на заподозрените.

През ноември 2018 г. правителството в Канбера обяви планове да направи промени в действащия закон за австралийското гражданство, за да отнеме гражданството на лица с двойно гражданство, които са били осъдени за тероризъм.

Според сегашното австралийско законодателство, гражданството може да бъде отнето от лица с двойно гражданство, ако те са били осъдени на затвор за шест или повече години. Новите промени ще попречат на завръщането на австралийски чуждестранни бойци, които преди това са посещавали засегнати от конфликти зони като Сирия и Ирак.

Водещи

Най-четени