Армията блокира източна Турция заради акция срещу ПКК 02.03 | 12:45

В над 100 общини е въведен комендантски час, засега ограниченията са безсрочни

От iNews.bg

Турските власти въведоха комендантски час в 115 района на югоизточната провинция Диарбекир за провеждането на антитерористична операция. Това се казва в съобщения на губернатора на провинцията. От 6:00 часа на 2 март е забранено излизането на улицата в 115 селища в околиите Лидже, Хани и Коджакьой. Властите смятат, че в тези райони може би се укриват високопоставени членове на сепаратистичната терористична организация, както в Турция е прието да се нарича Кюрдската работническа партия /ПКК/ и техни помощници.

В съобщението се казва още, че в региона се "провежда операция за унищожаването на използваните от терористите укрития, складове, укрепления и огневи точки", а също така за конфискуването на оръжия, боеприпаси и свързочна техника. Комендантският час ще продължи до ново нареждане, т.е. неговият краен срок на действие не е определен. На 14 февруари регионалните власти в Диарбекир вече въведоха безсрочен комендантски час в околиите Силван, Хазро, Кулп и части от Лидже. Тогава ограниченията засегнаха 176 района. Причината отново бе провеждането на антитерористична операция.

Провинция Диарбекир е населена предимно с кюрди и по данни на властите в нея се намира голям брой членове на ПКК. Чистките в този регион се провеждат на фона на мащабната операция на турската армия "Маслинова клонка" в Северна Сирия, която стартира на 20 януари. Нейната цел е неутрализирането на бойците от кюрдските "Сили за народна самоотбрана" и партията Демократически съюз. Тези две организации са забранени в Турция и се смятат за свързани с ПКК.

Водещи

Най-четени