Атентат в метрото в Санкт Петербург, има поне 10 жертви (ДОПЪЛНЕНА 3) 03.04 | 15:35

Две бомби са били взривени във влак на една от станциите, има и множество ранени

От Кристиан Костурков

Два мощни взрива е имало преди около час в метрото в Санкт Петербург. Има поне 10 жертви, както и много пострадали хора. Според информация на "РИА Новости" ранените са 50 души. Експлозиите са се случили на една от станциите на подземната железница преди около час. Спасителните екипи евакуират всички, включително и намиращите се във влаковете в тунелите около спирката "Сенная".

От оператора на метрото съобщават, че взривовете са се случили в един от вагоните. Допълват и че вече 7 станции са затворени, предаде ТАСС.

Прокуратурата вече е започнала разследване. С него се е заел лично главният прокурор на Санкт Петербург Сергей Литвиненко, който вече е пристигнал на метростанцията. В разследването вече са се включили и експертите по взривове на Федералната служба за сигурност (ФСБ).

Все още официално не е потвърдено, че става дума за терористичен акт. Според експертът по сигурност и ветеран от антитерористичния отряд "Алфа" Сергей Гончаров, със сигурност става дума за атентат. "Според това, което виждаме, информацията, която имаме до момента, не смятам, че това може да се дължи на технически проблем или пък на някаква газова бутилка", коментира специалистът пред "РИА Новости".

Руският презиздент Владимир Путин прекъсна срещата си с беларуския си колега Александър Лукашенко. Според негова информация се разглеждат 3 версии за взрива – битова, криминална и терористичен акт, но последната е основна. "Все още причините не са ясни. Както винаги разглеждаме всички варианти. Разследването ще покаже", каза той. Путин изрази увереност и че скоро ще има конкретни резултати от работата на службата.

Междувременно от московското метро са усилили мерките за сигурност.

Около 16:00 ч. българско време приключи евакуацията на хората от метростанцията, където се случи инцидентът. Това съобщи за "Россия 24" говорителят на Националния антитерористичен комитет Андрей Прежездомский. Той добави и че на всички пострадали хора вече се оказва медицинска помощ. Според информация на ТАСС на място пред метростанцията са пристигнали 40 екипа на Спешна помощ. В спасителната операция са включени и хеликоптери.

Прежездомский обяви също и че все още не е ясна причината за взрива, както и от какъв тип е устройството. Специалистите на ФСБ, които вече работят на мястото, скоро се очаква да дадат отговор на въпроса.

Водещи

Най-четени