Атина иска С.Македония и Албания да вървят в комплект към ЕС 31.10 | 13:00

Въпреки това Гърция признава, че двете държави са изпълнили изискванията в различна степен

От iNews.bg

Северна Македония по пътя им към Европейския съюз. Това заяви заместник-министърът на външните работи на страната Милтиадис Варвициотис пред гръцкия парламент, предадоха БГНЕС и БНТ.

Той информира депутатите за свързаните с ЕС въпроси и заключенията на последния Съвет на Евросъюза и Съвет "Общи въпроси".

По отношение на напредъка на Албания и Северна Македония е ясно, че двете страни се намират на различни етапи от своя път към европейската интеграция.

Онова, което Гърция иска, е да се вземе решение и да бъде дадена зелена светлина за начало на преговорите за присъединяване и на двете държави.

Варвициотис подчерта, че общо ще бъде само началото на преговорите, а по-нататък всяка от страните ще бъде оценявана според собствените си постижения и оценката ще бъде индивидуална.

Разделянето на двата случая не работи в полза на стабилността на северната граница на Гърция и може да предизвика дисбаланс, който ще има негативни последици за Атина. Началото на преговорите в пакет е от полза за Гърция, подчерта дипломатът.

Що се отнася до разширяването на Европейския съюз, Гърция има интерес да граничи не с балкански, а с европейски държави и припомни, че подкрепата за европейската перспектива на Западните Балкани беше решение на гръцкото председателство през 2003 г.

Водещи

Най-четени