Атина с драконовски мерки срещу спекулата – глобява с до €1 млн. 17.03 | 12:07

Гръцките власти издават специален указ за печалбите на търговците

От iNews.bg

Глоби от хиляда до един милион евро ще има право да налага министерството на развитието и инвестициите на Гърция по отношение на онези, за които установи, че извършват спекула, като използват ситуацията на пазара в условията на разпространение на новия коронавирус. Това заяви министърът на развитието и инвестициите Адонис Георгиадис в интервю за телевизионния канал АНТ1, предаде БНР, позовавайки се на АНА-МПА.

Мерките за борба със спекулата ще бъдат записани в нов указ с извънредни мерки. Георгиадис заяви, че няма да се поколебае да наложи сурови глоби на онези, които се опитват да се възползват от потребителите в този чувствителен момент. Министърът допълни, че ще има възможност и за наказателно преследване на спекулантите.

В указа ще бъде записано, че справедливата печалба на търговеца е тази, която е имал в края на февруари (т.е. преди появата на новия коронавирус в Гърция).

Георгиадис обеща, че скоро ще бъде приложен пакет от мерки за подкрепа на работещите и на фирмите с всички инструменти, с които разполага гръцката икономика и на основата на решенията на европейско равнище.

Водещи

Най-четени