Барозу: За Европа „Южен поток“ не може да е приоритет 13.06 | 19:09

Проектът на газопровода не осигурява диверсификация на газовите доставки, коментира председателят на ЕК

От Филипа Тодева

Проектът на газопровода "Южен поток" не е приоритет, той не осигурява диверсификация на газовите доставки за Европа, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от агенция АПА.

"Европейската комисия не е против проекта "Южен поток" и ние нееднократно сме заявявали това. Но този проект не представлява приоритет, тъй като не предвижда диверсификация на доставките на газ за Европа", заяви Барози в отговор дали събитията в Украйна не са подтикнали спирането на проекта. Той отбеляза, че както "Южен поток", така и всеки друг европейски проект, на сто процента трябва да отговаря на изискванията на Европа за енергетиката, конкуренцията и други правила.

"Това беше подчертано и в наскоро приетата Европейска стратегия за енергийна сигурност. Стратегията изисква да се гарантира, че проектът "Южен поток" е в пълно съответствие със законодателството на Европейския съюз", припомни Барозу, отбелязвайки, че ЕК поставя под съмнение съответствието на проекта и правото на Съюза. Това важи както по отношение на отделните аспекти на проекта, така и по отношение на междуправителствените споразумения на Русия със заинтересованите страни членки. Въпросните държави са България, Сърбия, Словения и Унгария. Строителството на "Южен поток", който трябва да мине през Черно море, за да осигури газови доставки до Южна и Централна Европа, започна на 7 декември 2012 година близо до пристанищния руски град Анапа. Въвеждането в експлоатация на първата нишка трябваше да стане в края на 2015 година.

Водещи

Най-четени