Бедственото положение в Калифорния продължава! Пожарите не спират да вилнея 03.08 | 12:23

Хиляди огнеборци се борят с над 20 големи горски пожари, които вилнеят в американския щат

От Валентина Илиева

Пожарни-служители и официални говорители призоваха за хиляди евакуации, след като множество домове останаха заплашени от пожарите в Северна Калифорния днес. А над 9000 пожарникари се бориха с 21 заплашващи живота им и този на хората в щата пожари.

Горски пожари също горяха във Вашингтон и Орегон, а Западния бряг страда от последиците от сушата и летните горещини.

Най-мащабният горски пожар в Калифорния достигна до езерото северно от Сан Франциско. Той почти се утрои до 84 квадратни мили през уикенда.

Огънят е унищожил 24 къщи и 26 стопански постройки и е заплашил над 6300 домове, много от тях ферми, разпръснати в селските райони, вариращи от пасища до стръмни хълмове, предаде AP.

"Въпреки че температурите паднаха и влажността беше голяма в неделя, пожарът продължи да се разраства", съобщават официални говорители.

Един пожарникар загуби живота си на място, близо до границата с Орегон, а четирима други изгоряха близо до Сакраменто.

Много от пожарите са били предизвикани от мълнии. Очакваше се опасността да продължи с бури и поривист вятър, заяви говорителят на щата.

Това остави отворен въпроса дали пожарните екипи ще бъдат в състояние да постигнат значителен напредък по отношение на най-големите горски пожари.

"Това зависи единствено от майката природа и от това, какво ни е подготвила", заяви отговорника за горските пожари, Джей Смит.

Водещи

Най-четени