Бежанци атакуват македонската граница, спират ги със сълзотворен газ 10.04 | 14:28

Полицаите от двете страни си прехвърлят отговорността коя страна е използвала крутите мерки срещу мигрантите

От iNews.bg

Част от бежанците от импровизирания лагер при Идомени на гръцко-македонската граница са се опитали да я пресекат със сила. Днес няколкостотин души са пробвали да преодолеят със сила загражденията и да влязат в Македония. Охраняващите границата полицаи са успели да ги спрат. Според гръцките униформени колегите им от другата страна на браздата са използвали за целта и сълзотворен газ. В резултат на това е имало припаднали мигранти, на които е трябвало да бъде оказвана медицинска помощ, твърди източник от гръцката полиция.

Македонците потвърждават за опита на бежанците да преминат със сила границата. Полицията обаче отрича да е използвала сълзотворен газ срещу тях. В същото време обаче официално Скопие заявява, че такъв е бил употребен от страна на гръцките униформени, предаде БГНЕС.

Ако се потвърди версията на гърците, това ще бъде втори случай, при който македонската полиция спира бежански набег със сълзотворен газ. Такъв инцидент беше регистриран в последния ден на февруари. Тогава около 1500 мигранти от Идомени отново се опитаха да нахлуят в Македония със сила. Товага, благодарение и на употребения сълзотворен газ, македонските полицаи успяха да ги върнат обратно в Гърция.

Причина за днешния инцидент отново са разпространени сред 11-те хил. бежанци в Идомени слухове, че днес Македония ще отвори границата и те ще продължат пътя си към Западна Европа. В същото време опитите на гръцкото правителство да убеди мигрантите в Идомени да напуснат импровизирания лагер и да бъдат транспортирани в съседни приемни центрове засега остават неуспешни.

Водещи

Най-четени