Безработните в Словения ще взимат повече от работещите в България 27.12 | 16:30

530 евро става помощта за безработица за словенците, докато българите масово работят за по-малко

От iNews.bg

Безработните в Словения ще получават държавна помощ в размер на 530 евро на месец. В Словения влизат в сила новите правила за финансова помощ за безработни, които ще увеличат обезщетението, получавано от тази категория граждани, предаде БГНЕС.

Досега безработните получаваха помощ от 350 евро, като новият закон я увеличава до 530 евро на месец. Това се равнява на 1036.59 лева. Значителна част от работещите българи получават по-ниска от тази сума на месец. Което се доказва и от последните данни на НОИ. Според Института през октомври т.г. средният осигурителен доход у нас е 1002.75 лв.

Според законовите промени, сега чужденци, които пребивават постоянно в Словения и не са граждани на държава-членка на Европейския съюз, ще трябва да представят сертификат за основно владеене на словенския език, т.е. ниво "А1", за да бъдат регистрирани в регистъра на безработните.

Лицата, които са граждани на държава-членка на ЕС, ще трябва да посещават курс по словенски език и да кандидатстват лично за обяви за работа.

Според Министерството на труда основната цел на новия закон е да подобри социалния статус на гражданите, които не могат да си намерят работа. 

Водещи

Най-четени