Безсънна нощ в Ротердам заради екшън на турския митинг 12.03 | 09:32

Стигна се до сблъсъци с полицията, кметът на града обяви извънредно положение

От iNews.bg

Скандалът между Турция и Холандия се разрасна през изминалата нощ. След като вчера властите в Ротердам отказаха категорично в града да се проведе агитационен митинг във връзка с предстоящия референдум в Турция, късно вечерта се състоя протестна демонстрация. Повод за това стана изгонването на турския социален министър Фатма Бетюл Саян Кая. Тя пристигна в Холандия с кола от Германия, но властите в Амстердам я обявиха за нежелана и я ескортираха обратно до германската граница. По-рано бе забранено на самолета на турския външен министър Мевлют Чавушоглу да кацне, заради което след това се заформи турско-холандският скандал. За да го замести, в Холандия пристигна Кая, която обаче също не бе допусната да проведе митинга. След изгонването на социалния министър турското население в Ротердам излезе на протест пред консулството на родината си.

Първоначално митингът пред турското консулство бе мирен. Там се събраха около 2000 привърженици на Ердоган, които полицията лесно изолира. След като демонстрантите разбраха, че социалният министър е изгонен, напрежението нарасна. Турците започнаха да хвърлят различни предмети към полицаите, в крайна сметка се стигна до директни сблъсъци между униформени и демоснтранти. Вероятно искрата е дошла от Twitter, където Фатма Бетюл Саян Кая написа, че Холандия не я е допуснала до турското консулство в Ротердам и до митинга, както и че така нарушава международното законодателство. Заради агресията на протестиращите полицията бе принудена да използва сила и водни оръдия.

След ескалацията на напрежението и сблъсъците в крайна сметка се стигна и до арести. Няколко от демонстрантите са били задържани. Кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб дори обяви извънредно положение в града, за да се овладее ситуацията около турското консулство.

До маките часове полицията напълно овладя положението и от сутринта в Ротердам е спокойно. В града и особено в центъра му обаче продължава засиленото полицейско присъствие.

Водещи

Най-четени