Беларус ще прави всичко за мирно съвместно съществуване с Украйна 04.10 | 17:30

Ще правим всичко за мирно съвместно съществуване с Украйна. Ако, разбира се, и те го искат. Ако народът го иска", каза той

От iNews.bg

Беларус ще прави всичко за мирно съвместно съществуване с Украйна. Това каза днес беларуският президент Александър Лукашенко по време на среща с жители на беларуския град Парохонск, Брестка област, предаде БелТА.

"Никога не сме били инициатори на никакво противопоставяне. В никакъв случай. Това не ни трябва. Какво е войната? Това е катастрофа", заяви Лукашенко. "Не се тревожете, нямаме намерение да воюваме с украинците. И те не искат да воюват с нас. Ще правим всичко за мирно съвместно съществуване с Украйна. Ако, разбира се, и те го искат. Ако народът го иска", каза той.

Отговаряйки на въпроси на местни жители, беларуският президент подчерта, че е принуден да отделя особено внимание на ситуацията по границата с Украйна, за да не допусне неочакван удар, както се случи със Съветския съюз в началото на Втората световна война.

"Не бива да повтаряме грешките се. Трябва да бъдем готови. Правим всичко, което трябва", каза Лукашенко и добави: "Трябва да разбираме, че сме фронтова държава, а съвсем близо, зад оградата, се води война. Моята главна задача е да не допусна да въвлекат Беларус в тази война."

Водещи

Най-четени