Боливия скочи срещу забрана за дъвчене на кока 01.07 | 14:51

Коката е лек стимулант с висока религиозна и социална стойност в Андите

От Петя Михайлова

Боливия уведоми ООН, че отхвърля конвенцията от 1961 г. за наркотиците, тъй като в нея листата от кока са посочени като незаконен наркотик.

Това съобщи АП, като цитира съобщение на боливийското външно министерство.

Боливия предприе тази стъпка, след като президентът Ево Моралес предложи да се премахнат текстовете, които задължават страните по конвенцията да забранят дъвченето на листа от кока, но предложението му бе отхвърлено след възражения от страна на САЩ.

Според боливийските власти листата от кока в естествен вид не са наркотик и представляват част от вековната култура на Андите.

Моралес е бивш лидер на профсъюз на земеделците, отглеждащи кока, и е водил кампании в подкрепа на традиционните приложения на растението.

Коката е лек стимулант с висока религиозна и социална стойност в Андите. Въпреки че притъпява глада и облекчава симптомите на така наречената височинна болест обаче, от листата й се прави кокаин.

Боливия планира отново да стане страна по Единната конвенция по упойващите вещества от 1961 г., но възразява срещу съдържащата се в нея забрана за дъвченето на листа от кока.

На 1 януари 2012 г. страните членки на ООН ще анализират позицията на Ла Пас и ще решат дали организацията ще приеме резервите на южноамериканската страна.

Водещи

Най-четени