Брекзит, Пхенян, Турция и Иран – основни теми на срещата на лидерите на ЕС 19.10 | 10:44

Държавите членки ще обсъдят още и миграцията, както и кризата около Каталуния

От iNews.bg

Излизането на Великобритания от европейската общност ще бъде акцент двудневната среща на върха на ЕС, която започва днес в Брюксел. 27-те държави-членки ще трябва да отговорят на въпроса дали е постигнат значителен напредък по преговорите за "развода" с Обединеното кралство, което ще позволи продължаването на втория етап от дебата, при който ще се търси търговска сделка между Острова и ЕС. В допълнение, европейските лидери ще обсъдят ситуацията около севернокорейската ракетна програма и изпълнението на ядрената сделка с Иран, както и отношенията с Турция, предаде БГНЕС.

Дневният ред на събитието включва също продължаващата миграционна криза в Европа и политиката за сигурност и отбрана на блока. Очаква се, че друга тема - ситуацията в Каталуния - ще бъдат обсъдена от лидерите, но само при закрити врати, тъй като тя не е включена в дневния ред на срещата на върха. На срещата България ще бъде представена от премиера Бойко Борисов. Той ще учасвта в заседанията днес и утре. Държавите-членки ще определят дневния ред на Евросъюза в следващите година и половина. Което пряко касае и България предвид поемането на европредседателството от 1 януари догодина.

Любопитен факт е, че заседанията ще се състоят днес и утре в старата сграда на Съвета, след като новата беше по спешност евакуирана вчера по обед. Причината - пушеци, идващи от кухнята. Инцидентът беше определен като "технически проблем". При подобен инцидент миналия петък пострадаха 20 души, някои от които влязоха в болница заради отравяне с дим.

Водещи

Най-четени