Британски посланик: Свалянето на Боинг 777 е терористичен акт 25.07 | 16:02

Трагедията е грешка на украинската противовъздушна отбрана, твърдят руски медии

От Христина Рафаилова

Свалянето на Boeing 777 над Източна Украйна е терористичен акт. Такова убеждение царяло в британското правителство, заяви посланикът на страната в Киев Саймън Смит, цитиран от УНИАН. 

Дипломатът каза, че се натрупвали доказателства, показващи, че трагедията е предизвикана от изстрелването на ракети земя-въздух от територия, контролирана от проруски сепаратисти. Доказателството за това било на базата на движението на подобни системи за въоръжение, както и снимки от мястото на катастрофата. 

Смит добави, че тази убеждения се подкрепяли и от прехванатите записи на разговори между бунтовниците, които били достъпни в Интернет. 

"В последните дни все повече се потвърждава, че това е терористичен акт, който е породен в контекста на усилията на Русия да дестабилизира ситуацията в Украйна", каза дипломатът.  

Според друга версия пък самолетът е бил свален поради грешка, направена по време на учение на противовъздушната отбрана на Украйна. 

РИА Новости се позовава на анонимен източник от военното министерство в Киев. Той твърди, че малайзийският самолет е уцелен от ракета от комплекса "Бук-М1". 

По негови думи в деня на трагедията 156-и зенитен ракетен полк е получил заповед да проведе учение в предградие на Донецк. Участниците в него трябвало проследят мнима цел и да се изпълни целият алгоритъм по унищожаването ѝ.

Не е трябвало да се стига до пускането на ракетата, въпреки че командирите на батареи знаели разблокиращите кодове за провеждане на пуск.

Водещи

Най-четени