Брюксел към авиокомпаниите: Не минавайте през небето на Иран 13.01 | 18:00

ЕК и Европейската агенция за авиационна сигурност продължават да следят и анализират ситуацията

От iNews.bg

Европейската комисия препоръча да се избягват всякакви граждански полети през въздушното пространство на Иран, предаде БНР. Говорителят на институцията Стефан де Керсмакер заяви:

"Рискът от пътническите въздушни операции в Иран бе преоценен от Европейската агенция за авиационна сигурност заедно с ЕК. Като се имат предвид скорошните изявления на Иран, че неговите въоръжени сили случайно са свалили украинския пътнически самолет малко след излитането му от Техеран и предвид настоящата ситуация със сигурността, ние препоръчваме всякакви полети над Иран, на всякаква височина, да се избягват до второ нареждане. Това са предпазни мерки. Разбира се, ние сме изправени пред доста динамична ситуация и ще има нова оценка с участието на Комисията и страните членки".

Миналата сряда украински боинг се разби малко след излитане от летището на Техеран. Всички 176 души на борда му загинаха. Иран първоначално опроверга съобщения, че неговата ПВО може да е свалила самолета, но впоследствие призна за допусната "човешка грешка". 

Водещи

Най-четени