Брюксел наистина ни гледа като втора категория, дава ни по-лоши храни 06.03 | 10:22

Вишеградската четворка ще постави сериозно въпроса за разликите между източните и западните членки на ЕС

От iNews.bg

Темата за Европа на две скорости става все по-актуална. И доказателствата, че Брюксел гледа на източните държави-членки като на втора категория стават все повече. Поредното е, че храните, които доставят големите корпорации в държавите от бившия социалистически блок са с по-лошо качество от същите, които се разпространяват в Западна Европа. Поради тази причина държавите от Вишеградската четворка (Полша, Словакия, Чехия и Унгария) ще поставят въпроса пред Брюксел. Еврокомисарят по правосъдието, потребителите и равенството Вера Йоурова нарече практиката на големи международни марки "подвеждаща, нетърпима и несправедлива" и обеща да направи всичко възможно да я спре. От разследванията стана ясно, че компаниите използват различни и по-евтини съставки в продуктите, предназначени за Източна Европа. Оказа се също и че това е напълно законно, тъй като съставът на тези храни е изписан на етикетите и така всичко е по правилата на ЕС.

Миналата седмица Министерството на земеделието в Словакия публикува резултатите от поредица специализирани тестове, в рамките на които 22 известни маркови хранителни стоки, продавани съответно в западните и в словашките магазини, бяха сравнени по качество, припомня БГНЕС. Оказва се, че в продаваните в Словакия колбаси има по-малко месо и повече мазнина и вода, в млечните продукти - по-малко белтъчини, а в шоколада - по-малко какао. Освен това словашките варианти на всички тези продукти съдържат повече оцветители, подсладители и консерванти.

Това е същински скандал, казва министър-председателят Роберт Фицо. "Неприемливо е международни концерни да продават на източноевропейските пазари продукти, които са със значително по-ниско качество от съответните продукти в западните магазини”, казва той. С позицията му е съгласен и Съюзът на потребителите в Словакия. Негови представители твърдят, че за повечето потребители в Централна и в Източна Европа качеството е вече по-важно от цената. Шефът на Съюза Милош Лауко смята, че концерните играят нечиста игра. "Повечето храни в западните магазини са дори по-евтини, отколкото тук, защото там има силна конкуренция. Тъй че нека не твърдят, че качеството на продуктите им тук е по-ниско заради по-ниските цени”, казва той.

След като скандалът разбуни словашкото общество, Фицо обяви, че заедно с колегите си от Полша, Унгария и Чехия ще повдигне въпроса на извънредна среща на ЕС. "Ще настояваме Еврокомисията веднага да забрани тази практика. Нашите граждани не бива да бъдат унижавани. И не бива да има европейци първа и втора категория”, настоява словашкият премиер. От Съюза на потребителите обаче не вярват, че намеренията му ще дадат някакъв резултат. Вече на няколко пъти подобни инициативи са угасвали без ефект. Единственото ефикасно средство срещу тази политика на големите концерни е потребителите да увеличат съпротивата си. От Съюза смятат, че с течение на времето потребителите в Централна и в Източна Европа също ще развият силно съзнание за правата си. "При някои продукти фактически сме се превърнали в европейско кошче за боклук", каза от своя страна министърът на земеделието на Чехия Мариан Юречка и разпореди изследване на качеството на храните, което трябва да приключи до юни. Данните, заедно с тези от Словакия и други държави, ще бъдат използвани в лобирането за поправки в законите на ЕС. Списъкът ще включва не само храни и напитки, но и домакински стоки като прах за пране, например.

Водещи

Най-четени