Брюксел получи от Лондон предложенията за нова сделка за Брекзит 19.09 | 17:29

Преговори между Мишел Барние и Стивън Баркли ще има още утре

От iNews.bg

Британският премиер Борис Джонсън е изпратил на Европейската комисия предложенията на негово правителство за това, как да се промени измени съществуващото Брекзит споразумение, договорено от предишния министър-председател Тереза Мей, съобщиха по-рано в четвъртък Ройтерс и интернет изданието Buzzfeed News, позовавайки са техни източници, запознати с въпроса, предаде БНР.

Според тези източници Великобритания е представила серия документи с предложения как да се премахне или да се замени настоящия предпазен механизъм за ирландската граница, но без да предоставят повече подробности за съдържанието на тези предложения.

Говорителката на ЕК Мина Андреева потвърди, че комисията е получила писмени предложения от страна на Обединеното кралство относно алтернативни договорености, с които се планира да се замени ирландския предпазен механизъм, който е съществена част от Брекзит споразумението. Г-жа Андреева допълни, че ЕС ще обсъди предложенията през следващите няколко дни.

"Що се отнася до писмените предложения, това, което мога да потвърдя е, че получихме документи от Обединеното кралство и на тази основа днес и утре ще проведем технически дискусии относно някои аспекти на митническите правила, промишлените стоки и санитарните и фитосанитарните правила (SPS)", посочи говорителката на ЕК, като добави, че председателят на комисията Жан-Клод Юнкер е казала на британския премиер Борис Джонсън в сряда, че Брекзит сделката е "желана и е все още възможна'.

Според Мина Андреева преговарящите от ЕС и от Великобритания -  Мишел Барние и Стивън Баркли, също ще обсъдят въпроса за Брекзит в Брюксел този петък.

"Това засега са само книжа. Докато не ги разгледаме подробно, няма да ги характеризирам отвъд това, че са на хартия", отбеляза говорителката на ЕК. Мина Андреева добави, че няма официален срок Великобритания да представи официалните си предложения, но подчерта, че всеки ден е ценен с оглед на крайната дата за Брекзит на 31-ви октомври.

От страна на британското правителство пък беше посочено само, че то е сподели с Брюксел "технически документи, които отразяват идеите, представени от Великобритания", без да се навлиза в повече подробности. "Ще представим официални писмени решения, когато сме готови", отбеляза говорител на британското правителство.

Водещи

Най-четени