Брюксел разкритикува остро Вашингтон за забраната за пътуване от Европа 12.03 | 15:30

Решениет на САЩ е взето едностранно и без консултации, казват Фон дер Лайен и Мишел

От iNews.bg

Лидерите на Европейския съюз в четвъртък порицаха САЩ за налагане на едностранна забрана за пътуване на пристигащи от държави от Шенгенската зона, без да се консултират с тях, предаде БГНЕС.

"Коронавирусът е глобална криза, не се ограничава до нито един континент и изисква сътрудничество, а не едностранни действия”, заявиха председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел.

"Европейският съюз не одобрява факта, че решението на САЩ да наложат забрана за пътуване е взето едностранно и без консултации”, казаха те в писмено изявление.

"Европейският съюз предприема решителни действия за ограничаване на разпространението на вируса.”

Предприемайки драматични действия, президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че рязко ограничава пътуването на пътници от 26 европейски държави до САЩ и се стреми да облекчи икономическата цена на вирусна пандемия.

В рядко обръщение към нацията от Овалния кабинет Тръмп заяви, че ограничаването на пътуванията за срок от 30 дни ще започне в полунощ в петък. След дни на намаляване на омаловажаване на заплахата от коронавируса, той обвини Европа, че не действа достатъчно бързо, за да се справи с "чуждестранния вирус".

"Направихме спасителен ход с ранни действия срещу Китай”, каза Тръмп. "Сега трябва да предприемем същото действие с Европа.”

Тръмп каза, че ограниченията няма да се прилагат за Обединеното кралство и ще има изключения за "американците, които са преминали подходящи проверки". Той каза, че САЩ ще следят ситуацията, за да определят дали пътуването може да бъде възобновено по-рано.

Водещи

Най-четени