Брюксел реже опцията бежанците да избират в коя държава да се заселват 06.04 | 16:11

ЕК предлага два варианта на нова система, която да замени Дъблинското споразумение

От iNews.bg

Бежанците, попаднали на територията на Европейския съюз, няма да имат никакво право на избор в коя точно държава искат да бъдат настанени. Това се предвижда в един от вариантите, които от днес влизат в процедура по обсъждане и от които трябва да се избере нова система за даване на убежище на мигранти, която да замести остарялата от Дъблинското споразумение. Това става ясно от зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс.

Според него бежански статут на всеки мигрант трябва да бъде предоставен в страната, от която той е поискал такъв. Поради тази причина от зараждането на настоящата бежанска криза в Европа изключително рядко някой е подавал документи за получаване на убежище в Гърция, България, Италия и т.н., а това се случва чак при пристигането в Германия или Швеция. "В резултат на тази система няколко държави в ЕС (Италия и Гърция) попаднаха в изключително тежка ситуация и се задръстиха от мигранти. Очевидно е, че вариантът бежанците сами да решават къде искат да се установят, очевидно е изключително неподходящ", обяснява Тимерманс, цитиран от ТАСС.

Именно в тази връзка Еврокомисията е предложила два основни варианта, на базата на които да стъпи новата система за разпределение на убежищата. "От една страна ние можем да допълним принципа на Дъблинското споразумение с възможност за разпределение на определено количество бежанци в други държави при извънредни ситуации като наблюдаваната в момента. Реално това представлява дискутираната по-рано система от квоти, която обаче почти не проработи и от Итали и Гърция вместо 160 хил. мигранти, успяхме да прехвърлим в други страни по-малко от 900 човека", обяснява Тимерманс.

Вторият вариант, според думите му, е тотална промяна на дъблинската система. Така молбите им за получаване на бежански статут ще бъдат разпределяни между различни държави още при подаването им. Един вид това ще представлява схема, по която мигрантите ще бъдат разпределяни къде да се настанят независимо в коя страна са подали заявление за получаване на статут.

Според Тимерманс основният проблем на ЕС в момента по отношение на бежанците е, че почти всяка държава прилага своя собствена система. "Нормите за предоставяне на убежище на мигранти не са еднакви при всички членове на ЕС. В различните страни действат различни условия за предоставяне на статут, различни срокове за разглеждането на документите и т.н.", обяснява зам.-председателят на ЕК.

Водещи

Най-четени