Брюксел с 8 нови стъпки заради втората вълна COVID-19 28.10 | 16:27

Мерките трябва да засилят готовността за реакции срещу коронакризата

От iNews.bg

Европейската комисия представя нов набор от действия за ограничаване на разпространението на коронавируса, спасяването на човешки живот и засилване на устойчивостта на вътрешния пазар. По-конкретно мерките имат за цел по-добро разбиране на разпространението на вируса и ефективността на реакцията, увеличаване броя на извършваните тестове, по-активно проследяване на контактите, подобряване на подготовката за кампании за ваксиниране и запазване на достъпа до основни консумативи, като например оборудване за ваксиниране, като същевременно се запази свободното движение на всички стоки на единния пазар и се улесни безопасното пътуване.

Това предшества видео срещата на европейските лидери на 29 октомври, на която ще се обсъди координирането на действията във връзка с COVID-19, за което призова Европейският съвет на 15 октомври. Въпреки че държавите членки са по-добре подготвени и действат по-координирано в сравнение с първите месеци на пандемията, гражданите, семействата и общностите в цяла Европа продължават да са изправени пред безпрецедентен риск за здравето и благосъстоянието си.

В съобщението на Комисията относно допълнителни мерки в отговор на COVID-19 се определят следващите стъпки в ключови области за подобряване на реакцията на ЕС на втората вълна на COVID-19:

1.   Подобряване на информационния потока, за да се даде възможност за информирано вземане на решения

2.   Въвеждане на по-ефективни и бързи тестове

3.   Пълноценно използване на трансгранични приложения за проследяване на контактите и за предупреждение

4.   Ефективно ваксиниране

5.   Ефективна комуникация с гражданите

6.   Осигуряване на основни доставки

7.   Улесняване на безопасното пътуване

8.   Разширяване на прилагането на зелените ленти за преминаване

 

Водещи

Най-четени