Бунт в затвор в Боливия отне живота на 30 души 24.08 | 11:45

Други 60 са ранени в битката между съперническите банди

От Гергана Златкова

Поне 30 души са загинали, с 60 други са били ранени при бунт в боливийски затвор, предаде AP, позовавайки се на информация на националния омбудсман и на Постоянния съвет за правата на човека.

В затвора "Палмасола” в източната част на страната е избухнала битка между съпернически банди. Според очевидци някои затворници са използвали газови бутилки като огнехвъргачки. Много от жертвите са изгорели до смърт.

Полицията, която още не е осъвременила последните си данни за броя на жертвите, фиксиран на 15, каза, че сред загиналите е имало дете, чиято възраст и пол не бяха посочени.

Преди два месеца САЩ се оплакаха пред боливийското правителство от политиката му да позволява деца до 6-годишна възраст да живеят с родителите си в затворите. Според полицията в затвора е избухнал пожар, причинен от взривяването на две газови бутилки.

Службата на омбудсмана, правозащитната организация и ранени затворници обаче съобщиха, че газови бутилки са били използвани като огнехвъргачки. Не е ясно дали тези бутилки са се взривили.

Хора извън затвора заявиха, че са чули изстрели. Представителка на Постоянния съвет за правата на човека каза, че според информацията, с която разполага, битката в затвора е започнала заради отказа на бандата, контролираща един от секторите, да плаща пари на съперническа банда от друг сектор, която предприела нападение призори, докато повечето затворници спели.

Водещи

Най-четени