Българите в молдовската Твърдица отпразнуваха пищно Гергьовден (СНИМКИ) 09.05 | 10:25

Чешма с лековита вода стана средище на мероприятията

От Ивайло Ангелов

В град Твърдица в Република Молдова местната българска общност тържествено и традиционно отбеляза големия български празник Гергьовден. В местността до чешмата в отскоро обявеното за град селище се събраха много местни жители, както и гости от България и цяла Молдова.

Културната програма започна с богат репертоар от български народни танци в изпълнение на няколко състава от Твърдица и един състав към читалището в българския град Твърдица. По стара традиция празника беше съпътстван от турнир по борба свободен стил, в който участие взеха местни представители на всички възрастови групи. В надпреварата на импровизирания тепих до селската чешма впечатление направи участието на малко момиченце, което извоюва победа над свой връстник от силния пол. Талантлив младеж от Твърдица грабна традиционната награда в състезанието - живо агне.

По-късно през деня празника се пренесе на площада в града, където от името на президента на страната Игор Додон беше организиран концерт за децата и младежите. За финал на тържествена вечеря кметовете на молдовската и българската Твърдица размениха подаръци от името на двете общини, побратимени неотдавна и изразиха желание за бъдещи по-тесни контакти и сътрудничество.

Молдовския град Твърдица е формиран през 1830 г. изцяло от българи-бежанци от района на българския град Твърдица, потърсили убежище в Молдова от гнета на турското робство. Днес в това молдовско градче живеят около 5 000 жители, почти всички етнически българи.

Водещи

Най-четени