България отказа да допусне руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия 08.09 | 15:09

САЩ поискаха и Гърция да затвори небето си за руската авиация, но те отказаха

От Беатрис Николoва

България е отказала да пусне през въздушното си пространство два руски самолета с хуманитарна помощ за Сирия. По-рано САЩ поискаха от Гърция да затвори небето си за руските полети към Сирия, съобщава гръцкият вестник "Катимерини".

"Вчера посолството на САЩ се обърна с молба да се затвори небето за руски самолети с хуманитарна помощ, но гръцкото правителство отказа, за да не влоши отношенията си с Русия", съобщи дипломатически източник.

Руската страна е получила разрешение за прелитане през южната ни съседка с хуманитарни товари от 1 до 24 септември.

По-рано Джон Кери изрази опасенията си от съобщенията за руско военно присъствие в Сирия.

"Катимерини" цитира свои източници в Москва, които са заявили, че българските власти са затворили въздушното пространство на страната за руската помощ за сирийския президент Башар Асад, вследствие на което маршрутът на самолетите е пренасочен през Иран.

"Ние не разрешихме преминаването на руски военно-транспортни самолети през територията на България във връзка с това, че въз основа на получена информация възникнаха обосновани съмнения, че характерът на товара не съответства на заявления. Българското Министерство на външните работи самостоятелно е взело това решение", каза представителката на министерството Бетина Жотева.

 

 

Водещи

Най-четени