Българи в Косово искат статут на малцинство 30.05 | 18:01

Стотици наши сънародници там са внесли петиция в парламента в Прищина

От iNews.bg

Около 500 етнически българи, живеещи в Косово, внесоха петиция в парламента на страната, в която настояват за официално признаване на българската общност. Петицията е подписана от етнически българи, живеещи в районите на областите Гора и Жупа, а документът беше официално представен на косовските власти от организацията "Обединени българи в Косово от Гора", съобщава БНТ. Очаква се скоро парламентът на Косово да я разгледа и да вземе решение дали българската общност да бъде добавена сред останалите официално признати.

Евродепутатът Андрей Ковачев, който дълго време работи по темата, и по-рано този месец разговаря с косовския премиер, с външния министър и председателя на парламента, определи събитието като историческо.

"Това е един справедлив и демократичен акт, който - ако бъде удовлетворен - показва, че наистина политическата класа на Косово има желание да спазва демократичните принципи и Косово да върви към европейска интеграция. Това ще бъде и последователност по отношение на българските общности на Западните Балкани. След признаването на българското малцинство в Албания е логично и нашите сънародници, които са от другата страна на границата - в Косовска Гора и в Жупа, също да бъдат признати", коментира пред БНТ Ковачев.

Водещи

Най-четени