Българско училище в Молдова пред затваряне (СНИМКИ) 16.05 | 17:12

Директорката на гимназията „Иван Вазов“ в село Стояновка се надява на президента Игор Додон да го спаси

От Ивайло Ангелов

При поредното си посещение при българите в Молдова патриотите от силистренската фондация "Бъдеще 2008" посетиха населеното от наши сънародници село Стояновка, намиращо се в област Кантемир. Там добруджанци направиха дарение от книги, учебници, пособия, български знамена, карти на България и Силистренска област и пана с български национални символи за гимназията "Иван Вазов", в която в момента 72 ученика изучават български език, както и история и култура на българския народ. Силистренци се срещнаха и с директорката на училището г-жа Мария Крестинкова. Заедно с нея те посетиха няколко учебни часа, като се запознаха с учениците и проведоха открити разговори с тях на различни теми. Основно те проявиха интерес по въпросите, свързани с евентуалното им бъдещо обучение в български университети.

Накрая директорката на гимназия "Иван Вазов" сподели пред силистренци обезпокояващи факти. Тя изрази огромното си притеснение от това, че от известно време има натиск към училището да бъде затворено поради факта, че не покрива нормата, съществуваща в Молдова за мининум 91 ученика в едно школо. От местният инспекторат в съседния областен град Кантемир са предложили децата от българското село Стояновка, след предстоящото закриване на местното училище, да ходят да учат в молдовско училище там, където обаче няма да имат възможност да изучават матерния си български език.

На територията на област Кантемир са съществували 7 български села, където се е изучавал български език и е била жива българската народност. Но след подобни трансформации като тази, грозяща и Стояновка, там вече процеса на асимилация е в много напреднала фаза и днес за тези български села се говори по-скоро като за бивши такива. Г-жа Мария Крестинкова изрази оправданите си опасения, че ако в Стояновка се стигне до закриване на местното училище с преподаване на български език, селото ще бъде сполетяно от същата съдба както и останалите в областта, които вече са силно асимилирани.

Пред добруджанци тя изрази огромната си надежда, че отговорните институции от България биха могли да съдействат за запазването на училището в село Стояновка, тъй като от това зависи оцеляването на местната българска общност, наброяваща около 1 300 души. Тя изрази още недоумението си от факта, че независимо, че за следващата учебна година в Стояновка вече е сформирана паралелка от местни деца за първи клас, за разлика от четирихилядния съседен град Кантемир, където такава още няма заради недостиг на деца, местните органи на образованието искат да закрият именно гимназията в българското село.

Една от надеждите на директорката е свързана с президента на Молдова Игор Додон. Тя е представила наболелия проблем пред него и предстои да се насрочи дата за среща между двамата, на която той да бъде запознат в детайли със ситуацията. Съществува алтернатива училището да бъде поето под попечителството на президента на страната, но само в случай че той се съгласи. Това би довело до финансовото оцеляване на гимназията и съответно и нейното съхраняване. Подобен пример вече е налице, сподели г-жа Крестинкова и даде пример с друго българско село Колибабовка, което е минало под попечителството на президента на Молдова и в кризисни моменти разходите на учебното заведението са покривани от държавния глава.

Водещи

Най-четени